Intravitreale injectie

Wat is een intravitreale injectie?

Het betekent een inspuiting van medicatie binnen de gelatineuze structuur van het oog. Deze gelatinestructuur noemt men het glasvocht of het vitreum. Een geringe hoeveelheid medicatie wordt in vloeibare vorm ingespoten (0,05 cc tot maximum 0,1cc). Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een zeer dunne injectienaald met aangepaste lengte. Het is een procedure die kan herhaald worden.

Hoe gebeurt de ingreep?

De ingreep gebeurt ambulant, je hoeft dus niet in het ziekenhuis te blijven. De injectie wordt uitgevoerd in een speciale ruimte, voorzien voor kleine ingrepen en gebeurt al liggend. De verpleegster verdooft het oog vooraf met enkele oogdruppels. De streek rond het oog wordt ontsmet met bv. een joodoplossing en een extra ontsmettende druppel wordt ook in je oog aangebracht.

Een steriele doek wordt rond het oog geplakt en de arts zal een oogspreider plaatsen om de oogleden open te houden, zodat je niet kunt knipperen. De arts dient het prikje snel toe, zodat het maar even wordt gevoeld en spuit de kleine hoeveelheid medicatie in. Vaak zie je dan een wolkje of belletjes. Nadien wordt op de injectieplaats meestal enkele seconden gedrukt met een wattenstaafje. Antibiotische oogdruppels worden aansluitend ingedruppeld.

Wat gebeurt er na de ingreep?

Na een vijftiental minuten is er een zanderig gevoel tot een licht ongemak in het oog. Dit blijft meestal zo de eerste uren tot de eerste dag. Vaak is er een kleine bloeding te zien uitwendig op het wit van het oog. Deze is onschuldig en verdwijnt in de eerste week. Indien je 1 à 2 dagen na de ingreep bijkomende klachten hebt zoals pijn, toenemende vlokken, toenemende roodheid, het zien van bliksems of een schaduw, neem dan direct contact op met uw oogarts.

Wat zijn de risico's ?

Uw arts neemt al de voorzorgen om de risico's tot een minimum te beperken. Intravitreale injecties worden de laatste jaren wereldwijd frequent toegepast en  

complicaties zijn zeldzaam.

Volgens ernstige bijwerkingen en hun frequentie zijn gerapporteerd:

▪  infectie binnen het oog: 0,16%

▪  netvliesloslating: 0,15%

▪  lensschade: 0,07%

Indien ernstige bijwerkingen optreden geven deze vaak aanleiding tot bijkomende behandeling, eventueel een bijkomende ingreep. Andere bijwerkingen kunnen zijn: bloeding, oogdrukstijging, reactie op de medicatie.Volg nauwkeurig de instructies van uw arts in verband met nazorg en opvolging.

Aarzel niet uw oogarts bijkomende inlichtingen te vragen indien nodig. 

Aan te bevelen

Eventueel de ochtend van de inspuiting de wimperrij goed schoonschrobben met cleandoekjes.

Indien u last heeft van droge ogen (schuurend gevoel) kan u gebruik maken van kunsttranen.

Indien u de eerste 3-4dagen bv. abnormaal pijn/slechter zicht/abnormaal rood oog heeft, dan moet u dit onmiddellijk telefonisch melden!