Voor 12de deelname aan 1000km van Kom op tegen Kanker verkopen wij in één week tijd 4000 liter soep!

05 februari 2024
door Kathleen Vermeulen

Dit jaar fietsen we voor de 12de keer de 1000km van Kom op tegen Kanker en het Imeldaloopteam loopt voor de 6de keer de 100km-run. 40 fietsers en 12 lopers van het Imeldaziekenhuis en woonzorgcentrum Den Olm trappen en lopen samen tegen kanker, zowel medewerkers als (ex-)kankerpatiënten. De teams bestaan uit patiënten, artsen, verpleegkundigen, directie en medewerkers van ondersteunende diensten. Om het inschrijvingsgeld van 35.000 euro te verzamelen, organiseert het ziekenhuis van maandag 5 tot en met vrijdag 9 februari een gezonde soepweek. De keukenmedewerkers van het ziekenhuis maken de soep, terwijl enthousiaste medewerkers en vrijwilligers de soep verkopen aan de hoofdingang van het ziekenhuis.

100km-run en 1000km van Kom op tegen Kanker
Voor de 12de keer ondertussen fietst Imelda mee met de vierdaagse 1000km van Kom op tegen Kanker tijdens het hemelvaartweekend, dit jaar van 9 tot en met 12 mei. Daarnaast lopen ook 12 lopers mee tijdens de 100km-run van Kom op tegen Kanker op 17 maart 2024. In totaal geven 52 sportievelingen op die manier het beste van zichzelf voor het goede doel. Daarvoor hebben ze een goede reden: alle deelnemers zijn rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken bij de zorg voor mensen met kanker. Om een deel van het startbedrag van 35.000 euro in te zamelen, verkoopt Imelda vijf dagen lang zelfgemaakte soep.

Gezonde soepweek
Maandag om 10 uur werd de soeptent geopend. Maar de koks van het ziekenhuis, geholpen door vrijwilligers en de gepensioneerde Imeldakok Marc, stonden in het weekend al aan de kookpotten om soep te maken. Gemiddeld maken ze 800 liter per dag, goed voor 4000 liter op één week. Dit jaar wordt één dag extra soep verkocht, om zo nog meer geld in te zamelen voor de fiets- en loopploegen. De soeptent van Imelda, voor de hoofdingang van het Imeldaziekenhuis, is vanaf 5 tot en met 9 februari elke dag open van 10 tot 19 uur. Een liter soep kost 7 euro, de opbrengst van deze week gaat integraal naar het goede doel. Vorig jaar was dat goed voor een opbrengst van bijna 13.000 euro. Dit jaar hoopt het ziekenhuis nog meer te kunnen schenken aan Kom op tegen Kanker!
Op het menu:
- Maandag 5/02: Tomatensoep met balletjes
- Dinsdag 6/02: Winterse wortelsoep
- Woensdag 7/02: Pompoensoep
- Donderdag 8/02: Preisoep
- Vrijdag 9/02: Tomatensoep met balletjes (op verzoek van velen

Met een hechte groep samen over de eindstreep
De 40 sportievelingen die de 1000km meefietsen, nemen elk 125 km voor hun rekening. Een grote inspanning, zeker voor wie de conditie opnieuw moet opbouwen na een periode van ziek-zijn. Het Imelda-fietsteam doet er alles aan om ervoor te zorgen dat elke deelnemer mee over de eindstreep rijdt. Karin Huybrechts (62) is ex-borstkankerpatiënte en fietst voor de achtste keer mee met de fietsploeg van het Imeldaziekenhuis. “De 1000km van Kom op tegen Kanker is een geweldig gebeuren, er is een fantastische sfeer en een perfecte organisatie. Het gevoel van samenhorigheid is moeilijk te beschrijven, iedereen heeft wel een verhaal waarvoor hij of zij meerijdt. Je wordt figuurlijk gedragen door de groep en soms ook letterlijk naar boven geduwd. Ik vind het een eer dat ik mag meerijden!.” Karin verloor zelf twee collega’s aan kanker en werd na haar behandeling aangespoord door haar oncoloog in het Imeldaziekenhuis om mee te fietsen met de patiëntenploeg van Imelda. “Daarvoor had ik amper op een koersfiets gezeten, maar de begeleiding die ik hier krijg is hartverwarmend. Er worden door het ziekenhuis trainingen ingelegd, een koerspakje wordt voorzien en je wordt geholpen met heel veel praktische tips. De ondersteuning is geweldig. Ik vind het ook super dat het ziekenhuis elk jaar met zoveel ploegen meedoet en zo het onderzoek naar kanker steunt.”Niels Albert, zijn vrouw Valeska en Showbizz Bart (Verbeeck) assisteren in de soeptent
Voormalig wereldkampioen veldrijden Niels Albert en zijn vrouw Valeska kwamen enkele jaren geleden al eens hun steentje bijdragen aan dit mooie initiatief. Ook dit jaar zijn ze meteen enthousiast wanneer het Imeldaziekenhuis vraagt of ze komen helpen. “Met mijn verleden in het veldrijden vind ik het niet meer dan normaal dat ik zo’n sportief en gezond initiatief steun. Zelf ben ik ook jaren bezig geweest met gezonde voeding en sporten op hoog niveau. Ik weet wat het is om ergens voor te trainen. Deze fietsers en lopers hebben dan nog een fulltime job, zijn ziek of ziek geweest. Om dan nog zo’n prestatie te leveren, dat vind ik chapeau. Dan kom ik met plezier helpen. En natuurlijk is het altijd fijn om een babbeltje te doen met de mensen die passeren in het soepkraam,” lacht Niels Albert.
Hun aanwezigheid is een leuk extra voor de kopers maar vooral een extra stimulans voor de vele medewerkers, patiënten en vrijwilligers die soep verkopen. Op vrijdag tussen 10 en 12 uur ontvangt het Imeldaziekenhuis nog Showbizz Bart (Verbeeck) in de Soeptent.