Regenboogkoor Den Olm geeft uniek concert n.a.v. Wereld Alzheimerdag

27 september 2023
door Kathleen Vermeulen


Ter gelegenheid van Wereld Alzheimerdag en de Dementieweek trad het Regenboogkoor van wzc Den Olm afgelopen zondag op in de kapel van het Imeldaziekenhuis. In het Regenboogkoor zingen personen met dementie samen met een mantelzorger of vrijwilliger. Ze brachten een uiteenlopend repertoire van gekende liederen, koorliederen en eigen composities. Een uniek event op een unieke locatie!

In Den Olm wordt al jarenlang gezongen samen met de bewoners, want muziek heeft een positief effect op mensen met dementie. Het Regenboogkoor ontstond een 10-tal jaar geleden onder leiding van de ergotherapeuten. Later nam Filip Zutterman het Regenboogkoor onder zijn vleugels. Twee jaar geleden gaf Filip de fakkel door aan muziektherapeut Kaat Hertecant. Het koor bestaat momenteel uit een 40-tal personen.

“In het koor zingen bewoners samen met een familielid, mantelzorger of vrijwilliger. Ze zingen bekende liedjes, maar wagen zich ook aan het zingen van koorliederen en anderstalige muziek. Zo ontstaan er momenten van verbinding en die zijn onbetaalbaar,” vertelt muziektherapeute Kaat. “Het is waardevol hoe ieder op zijn manier (in verschillende fases van dementie) deelneemt aan de repetities, hoe ze muziek beleven en delen met elkaar.”

Het Regenboogkoor komt om de twee weken samen in de grote zaal van Den Olm. Nieuwsgierige voorbijgangers nemen soms een kijkje, aangezien je ze van ver hoort zingen. Muziektherapeut Kaat organiseert en dirigeert de repetities terwijl pianist Geert Moris, zelf verpleegkundige op de dienst Medische beeldvorming in het Imeldaziekenhuis, het geheel muzikaal begeleidt. 

“Om ons steentje bij te dragen aan ‘Wereld Alzheimerdag’ (21 september), ontstond het idee om een concert te geven met het Regenboogkoor tijdens de dementieweek,” zegt diensthoofd van het paramedisch team Anke Geerts. “Met dit concert willen we een belangrijke boodschap uitdragen: tonen dat mensen met dementie in hun kracht gaan staan door samen te zingen. We leggen dan ook de focus op dat wat onze bewoners wél nog kunnen en graag doen.”

Naast zingen en repeteren voor het concert, hebben bewoners op verschillende manieren toegeleefd naar het concert. Er werden portretfoto’s gemaakt, deze werden getoond tijdens het concert om het geheel mooi in te kleden. Maar iedere ‘concertganger’ krijgt ook een programmaboekje met daarin een ode aan de Regenboogzangers. “Bewoners die niet meezingen betrokken we dan weer door mee te helpen bij de decoratie van de kapel. Zo maken we er voor iedere bewoner een mooie dag van,” sluit Anke Geerts af.