Opening Cardiolounge

01 maart 2019
door Kathleen Vermeulen


Onze afdeling HAVA 1 (Hart- en Vaatziekten) opende woensdag de Cardiolounge. Een uniek concept waarbij cardiovasculaire patiënten die een korte ingreep ondergaan, worden opgevangen in een gezellige en trendy lounge. De patiënten moeten niet in bed blijven, de opvang en verdere opvolging in de Cardiolounge zorgt voor een meer gemoedelijke sfeer. De lounge is voorzien van alle comfort waardoor zowel voor als na de ingreep een opvang in ideale omstandigheden kan worden aangeboden.

Vernieuwen en vooruitgaan om blijvend de beste kwaliteit te kunnen bieden, dat is zeker zo in de zorgsector. Daarom bekijken we onze werking en procedures steeds met een kritisch oog. Zo ook de (dag-) opnames van cardiovasculaire patiënten die langskomen voor een korte ingreep. Hieruit ontstond het idee om voor patiënten die niet in bed moeten blijven, een gezellige plek te creëren waar ze zich comfortabel kunnen voorbereiden op hun ingreep en nadien kunnen worden opgevolgd. Het idee van een Cardiolounge was geboren.

Tijdens intens overleg tussen verpleging, artsen en onze technische dienst kreeg het idee meer en meer vorm. Er werd, naast de praktische uitwerking van de cardiolounge, grondig nagedacht over beste manier om deze patiënten op te volgen.

Twee klassieke ziekenhuiskamers werden omgebouwd tot een huiselijke omgeving met zetels, eetruimte en salon. In de Cardiolounge kunnen er dagelijks 10 patiënten worden opgevangen. Specifiek worden er patiënten opgevangen voor hartcatheterisaties.  De laatste jaren is er namelijk een enorme verschuiving van femorale (prik in de lies) naar radiale (via de pols) procedures. Daarnaast kunnen er ook patiënten terecht voor een poortcatheter, pacemakervervanging, infuustoedieningen van korte duur, nier- en contrastvoorbereidingen ….

De behandeling zal “op maat” van de patiënt gebeuren. Met deze lounge hoeven niet alle patiënten zich op hetzelfde tijdstip aan te melden. De verpleging brengt hen vooraf, op basis van de planning, op de hoogte van het moment waarop ze worden verwacht.

Hoe werkt de Cardiolounge?
Bij aankomst ontvangt de verpleegkundige de patiënt en overloopt samen de administratieve gegevens. Indien nodig kan de patiënt zich omkleden en (met een Imeldakamerjas én -slippers) plaatsnemen in een van de comfortabele zetels in de lounge. Met een rolstoel brengt een verpleegkundige de patiënt naar de locatie (cathlab, operatiekwartier, ….) waar de procedure zal worden uitgevoerd. Bij terugkomst kan er in de cardiolounge rustig een hapje worden gegeten en iets worden gedronken en in alle rust en comfort worden gewacht op het ontslag.

RTV maakte een mooie reportage van patiënt Julien in onze gloednieuwe Cardiolounge!