Imeldaziekenhuis bewaakt desinfectie van endoscopen

26 juli 2017
door Andreas De Nutte

Recente mediaberichten schrijven over een auditrapport van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Uit dit rapport zou blijken dat Vlaamse ziekenhuizen in het algemeen nood hebben aan duidelijke kwaliteitseisen voor de desinfectie van flexibele endoscopen. Ons ziekenhuis licht graag even toe.

In ons ziekenhuis worden endoscopen conform de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad, het eisenkader van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en het kwaliteitshandboek SFERD 4.0 gereinigd en gedesinfecteerd. Onze endoscopen-desinfectoren voldoen aan de gestelde vereisten van EN ISO 15883-4 en zijn hiervoor gecertificeerd.

Kwaliteitsbewaking
Om de kwaliteit te bewaken worden er met regelmaat microbiologische stalen afgenomen. Enkel specifiek opgeleid personeel staat in voor de behandelingen, het gebruik en de zorg aan het endoscopeninstrumentarium. Het desinfectielokaal werd in november 2016 vernieuwd en heeft een vuile en een reine zone. Deze zones zijn aparte ruimtes en beschikken over een doorgeefluik. De gedesinfecteerde endoscopen worden opgehangen in droogkasten, waarin een gedesinfecteerde  flexibele endoscoop nat kan worden geplaatst en waarin de kanalen van de endoscoop worden aangesloten om er HEPA-gefilterde lucht door te blazen.

NIAZ-label
Eind 2016 kende het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) ons ziekenhuis het internationale NIAZ-kwaliteitslabel toe. Hiermee kregen we na een externe audit een positief rapport voor veilige en kwaliteitsvolle zorg.