Heropstart geboorteaangifte in ons ziekenhuis

14 juli 2022
door Kathleen Vermeulen


Tien jaar geleden werd gestart met de mogelijkheid tot geboorteaangifte in ons ziekenhuis. Twee keer per week kwam een ambtenaar van de gemeente Bonheiden langs op onze kraamafdeling, zodat ouders daar hun kindje konden aangeven.

Elk jaar werden er zo 850 à 900 geboortes aangegeven in ons ziekenhuis, ongeveer 75% van het totaal aantal geboorteaangiften in Bonheiden. Het was soms een sfeervolle bedoening, ouders kwamen langs met champagne, met de grootouders erbij of op blote voeten en in hun nachtkledij.  

De coronacrisis zorgde er jammer genoeg voor dat de dienstverlening door het team burgerzaken voor lange tijd aangepast moest worden. Geboorteaangiften van pasgeboren kindjes in ons ziekenhuis werden dan ook tijdelijk stopgezet.

We zijn enthousiast dat we vanaf vandaag opnieuw ouders de mogelijkheid kunnen geven om hun kersverse spruit te registreren op onze kraamafdeling. 
Dit kan opnieuw op maandag- en donderdagvoormiddag, na afspraak, tussen 10 en 12.30 uur.

Samen met het lokaal bestuur van Bonheiden zijn we blij deze extra service opnieuw te kunnen aanbieden. 
De ouders van Fynn waren alvast bij de eersten om hun zoontje in te schrijven!


Afspraken kunnen gemaakt worden via de gemeente Bonheiden op deze website


Goed om weten

Een geboorteaangifte moet ten laatste 15 dagen na de geboorte van het kind gebeuren.

Als je niet getrouwd bent kan er een prenatale erkenning gebeuren voor de geboorte. Hiervoor heb je enkel een attest van de gynaecoloog nodig. Ook tijdens de geboorteaangifte kan je erkennen, of later zonder tijdslimiet.