Eerste 100 medewerkers krijgen het COVID-19-vaccin

01 februari 2021
door Kathleen Vermeulen

Waar lang naar werd uitgekeken, werd vandaag realiteit: de eerste 100 medewerkers van ons ziekenhuis kregen hun COVID-19-vaccin. Deze werden voorbehouden voor de zorgverleners van de diensten Spoed, Intensieve zorgen en RCU (Respiratory Care Unit). In de loop van deze week verwachten we nog 200 vaccins en hopelijk volgen kort daarna ook de vaccins voor de overige 1500 medewerkers. De eerste gevaccineerden zijn opgelucht en positief: “Deze vaccins zijn onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten, een eerste stap naar een normalere manier van werken en leven”. Bekijk hier ons videoverslag.

Vandaag om 15 uur kregen de eerste zorgverleners in het Imeldaziekenhuis hun vaccin. De 100 vaccins worden gebruikt voor de vaccinatie van zorgverleners van de diensten Spoed, Intensieve zorgen en RCU (Respiratory Care Unit – de corona-afdeling). Maar liefst 94 % van de medewerkers en artsen registreerden zich voor een coronavaccin. Slechts 6% koos ervoor om niet gevaccineerd te worden.

“Bijna een jaar geleden had ik de twijfelachtige eer om als eerste in ons ziekenhuis een coronapatiënt aan de beademing te moeten leggen. Deze man overleefde het maar niet zonder wekenlang naar adem te happen. Er volgden nog een lange rij gruwelijke patiëntenverhalen. Hoe pijnlijk het ook was en is, dankzij de lockdowns en alle varianten daarop, konden we steeds de toevloed van patiënten de baas, we konden zelfs andere nog zwaarder getroffen regio’s helpen. We hebben iedereen die bij ons kwam aankloppen, steeds de beste zorg kunnen geven. En dat doen we nog steeds! En dan nu eindelijk gaan wij met vaccins achter het virus aan, in plaats van het te ondergaan. Eindelijk is er de hoop dat we weer families aan het bed van onze patiënten mogen toelaten en gewoon voor mensen kunnen zorgen zonder bezorgd te zijn over onze eigen veiligheid en die van onze gezinnen. Voor mij is er geen twijfel mogelijk, ik kies voor het vaccin. Complicaties van het vaccin zijn niet aan het licht gekomen na grondige testen en zijn in elk geval zeldzamer dan 1 op 40 000. Bovendien zijn de resultaten die de vaccins kunnen voorleggen uitermate goed. ” legt dokter Brecht Calle, intensivist/anesthesist, uit.

Ik laat me vaccineren in de hoop dat door de vele vaccinaties de impact van het virus op zowel ons professioneel als privé leven verkleint en er zo voor te zorgen dat ons normaal leven terugkomt en dat “samen” terug  kan. Dat we terug kunnen samenkomen met de mensen die ons nauw aan het hart liggen. Dat de afstand tussen de mensen letterlijk weer kleiner wordt. En natuurlijk om iedereen het leed te besparen dat corona met zich meebrengt. Ik hoop dat we, zowel in als buiten het ziekenhuis, snel ons gewone leven weer kunnen oppikken. Al zullen we nog even met COVID-19 moeten leven.” zegt Inge Hinoul, adjunct-hoofdverpleegkundige RCU 4 (corona-afdeling)

“Vandaag is een historische dag voor ons ziekenhuis. Eindelijk werden gisteren de eerste vaccins geleverd. En eindelijk mag ik het eerste vaccin zetten bij mijn collega. Ik ben erg trots om als lid van team Ziekenhuishygiëne de eerste vaccinatiestraat te mogen bemannen. Een eerste stap in de goede richting en hopelijk volgen de andere vaccins snel!” zegt Pegie Pauwels, verpleegkundige ziekenhuishygiëne, die het eerste vaccin zet vandaag.

De buitenkapel van ons ziekenhuis werd ingericht als vaccinatiecentrum met vier vaccinatiestraten. Een team apothekers maakt de vaccins klaar, verpleegkundigen en artsen plaatsen het vaccin en in de rustruimte blijven de gevaccineerden nog even wachten na het vaccin. De vaccinatie gebeurt onder toezicht van de arbeidsarts en een arts van het team Ziekenhuishygiëne. In een opvangunit is het nodige materiaal voorzien om gevaccineerden op te vangen bij eventuele complicaties.

 

Ons vaccinatiecentrum is zo georganiseerd dat we 90 tot 120 personen per uur kunnen vaccineren in drie (mogelijks vier) vaccinatiestraten. Mochten we de totale hoeveelheid vaccins aangeleverd krijgen, dan kunnen we al ons medewerkers en artsen op twee à drie dagen tijd vaccineren. Het klaarmaken van deze ruimte en organiseren van de vaccinaties is het mooie resultaat van teamwork over de grenzen van de diensten heen. Het enthousiasme om hieraan mee te helpen was en is groot. We kunnen al onze medewerkers hier op een comfortabele en goed georganiseerde manier vaccineren. We behouden deze inrichting zolang als nodig, ook voor de vaccinaties van eerstelijns stellen we deze ruimte beschikbaar.” licht Stefaan Claeys, facilitair directeur toe.     

Voor het zorgpersoneel betekent deze vaccinatie niet alleen de inzet naar de lang verhoopte terugkeer naar een normaler leven, maar ook een bijkomende individuele bescherming tijdens de verdere bestrijding van coronabesmettingen, waarvan verwacht kan worden dat dit nog meerdere weken tot maanden actueel zal blijven.

Het Imeldaziekenhuis verwacht na de 100 vaccins van vandaag een tweede gedeeltelijke levering van 200 vaccins later deze week. Uiteraard kijkt het ziekenhuis uit naar de levering van de overige 1500 vaccins zodat alle medewerkers en artsen binnenkort gevaccineerd kunnen worden.