De in ons ziekenhuis ontwikkelde vNOTES techniek voor gynaecologische ingrepen brengt 100 internationale chirurgen samen tijdens congres.

12 oktober 2023
door Kathleen Vermeulen

Ruim 10 jaar geleden werd in het Imeldaziekenhuis de vNOTES techniek voor minimaal invasieve chirurgie ontwikkeld, een techniek waarmee de meeste gynaecologische ingrepen uitgevoerd kunnen worden zonder zichtbaar litteken. Vijf jaar geleden begon het ziekenhuis met het opleiden van chirurgen in deze nieuwe techniek. Inmiddels zijn wereldwijd 3.000 chirurgen opgeleid en gebeurden meer dan 50.000 ingrepen met vNOTES.
Tijdens een druk bijgewoond internationaal congres, met heel wat gerenommeerde sprekers, werd de wereldwijde ervaring gedeeld.

Dokter Jan Baekelandt, gynaecoloog in het Imeldaziekenhuis, stond mee aan de wieg van de ontwikkeling van de vNOTES-techniek: hij startte zijn onderzoek naar vNOTES in 2012. In 2013 introduceerde hij vNOTES in de klinische praktijk in het Imeldaziekenhuis als eerste centrum in Europa. vNOTES staat voor ‘vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery’: endoscopische heelkunde via natuurlijke toegangsweg, in dit geval via de vagina. Dankzij deze nieuwe techniek kunnen gynaecologische operaties uitgevoerd worden zonder enig litteken te maken in de buikwand. De techniek kent heel wat voordelen voor de patiënt: de ingreep duurt minder lang, patiënten hebben minder postoperatieve pijn en kunnen sneller het ziekenhuis verlaten. Dankzij deze techniek kunnen heel wat ingrepen, zoals een hysterectomie, via dagziekenhuis verlopen waarvoor vroeger een langere opname nodig was.

Zes jaar geleden – eens ook materiaal was ontwikkeld specifiek voor deze techniek – begon dokter Jan Baekelandt met het opleiden van collega’s. Chirurgen van over de hele wereld kwamen naar Bonheiden voor een opleiding. Sinds 2016 zijn meer dan 3.000 gynaecologisch chirurgen opgeleid via het vNOTES trainingspad dat door dokter Baekelandt in Imelda werd ontwikkeld. Initieel werden chirurgen vanuit de USA, Europa, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Australië in Imelda opgeleid. Vanaf 2019 zijn - in samenwerking met dokter Baekelandt - over de verschillende continenten opleidingscentra gestart met het opleiden van chirurgen volgens de operatietechnieken die in het Imeldaziekenhuis werden gestandaardiseerd. Regelmatig worden ook ingrepen vanuit Bonheiden wereldwijd gelivestreamd: chirurgen in het buitenland volgen deze ingreep, worden hierbij begeleid door een opgeleide vNOTES chirurg en kunnen op hetzelfde moment de techniek zelf oefenen op siliconen modellen. 

Internationaal vNOTES congres in Bonheiden

Vorige week organiseerde dr. Jan Baekelandt in het Imeldaziekenhuis een internationaal vNOTES congres. Door meer dan 100 deelnemers werd geluisterd naar de ervaringen van collega-chirurgen uit verschillende landen. “Op het congres waren enkel vNOTES chirurgen aanwezig, heel wat van hen met expertise in een specifiek domein. De contacten tussen vNOTES chirurgen zijn ontzettend belangrijk. Leren van elkaars expertise, consensus houden in het gebruik van de techniek en samen research doen zorgen ervoor dat we de techniek op een uniforme manier toepassen én dat we samen op zoek gaan naar nieuwe toepassingen om patiënten sneller te laten herstellen door minder invasieve operaties,” licht dr. Baekelandt toe.

De vNOTES techniek blijft groeien. Inmiddels werden wereldwijd meer dan 50.000 ingrepen uitgevoerd. Ze wordt in zowat alle Belgische ziekenhuizen gebruikt én in bijna alle westerse landen. Naast een uitbreiding naar meer soorten gynaecologische ingrepen lopen er in het Imeldaziekenhuis ook volop studies naar de mogelijke toepassing voor andere ingrepen.