Psychologe PST

Wat kan psychologische begeleiding inhouden?

Mensen die tijdens hun leven met een ernstige ongeneeslijke aandoening te maken krijgen of plots met sterven geconfronteerd worden, komen ongewild in een ongekende situatie terecht die veel aanpassing van hen vraagt. De gevolgen van deze confrontatie met een ongeneeslijke ziekte of sterven zijn vaak niet alleen voelbaar op fysiek vlak, maar ook op sociaal en psychisch vlak. De psychologe begeleidt u graag in deze moeilijke periode om samen met u aan uw psychisch welzijn te werken. Samen met u wordt er naar een oplossing gezocht voor veel voorkomende vragen zoals:

  • Hoe ga ik met een ongeneeslijke aandoening om?
  • Hoe ga ik met een rouwproces om?
  • Hoe vertel ik het aan mijn kinderen of kleinkinderen?
  • Wat kan ik doen om me minder angstig te voelen?
  • Hoe komt het dat mijn omgeving en ik meer spanningen ervaren, en wat kunnen wij hieraan doen?
  • Hoe kan ik dit verwerken?
  • Hoe maak ik het thema sterven bespreekbaar?...

Contact opnemen

Patiënt of hun omgeving kunnen telefonisch contact opnemen met de psychologe (015 50 47 48), of met het palliatief support team (015 50 57 44). De vraag naar psychologische begeleiding kan ook gesteld worden via andere hulpverleners (arts, verpleegkundige,…).

Goed om te weten

Patiënten en hun omgeving kunnen tijdens alle stadia van een ziekte- of rouwproces terecht bij de psychologe: vanaf de diagnose van een ongeneeslijke aandoening, doorheen een palliatieve behandeling, maar ook na een overlijden kan de omgeving nog beroep doen op de psychologe.

Een gesprek kan zowel tijdens opname als ambulant plaatsvinden. Ambulante gesprekken gebeuren steeds op afspraak.

De patiënt betaalt voor deze begeleiding geen extra vergoeding.