Endoscopie

Colonoscopie

Een colonoscopie is het beste onderzoek om poliepen of dikkedarmkanker op te sporen, maar ook om de diagnose colitis ulcerosa of ziekte van Crohn te stellen. Als de arts met hetzelfde instrument alleen het eerste deel van de dikke darm bekijkt, wordt dit onderzoek een sigmoïdoscopie genoemd.

Voor dit onderzoek moet de darm goed ‘schoon’ zijn. Daarom wordt hij gelaxeerd. Op de dag voor het onderzoek en op de dag van het onderzoek zelf krijg je meestal een laxeermiddel  te drinken. De voorbereiding omvat ook een zoutoplossing, waardoor de ontlasting waterig wordt. Meestal moet je in totaal 2 tot 4 liter laxeermiddel drinken. De darmvoorbereiding kan verschillen per ziekenhuis en kan je meestal thuis doen. In de dagen voor een colonoscopie vermijd je beter niet-verteerbare vezels, zoals rauwe groenten, fruit of bruinbrood. Die kunnen namelijk storend zijn bij het beoordelen van het slijmvlies.

Het onderzoek vindt plaats op de endoscopiekamer. Je gaat op je linkerzij liggen en wordt aangesloten op een saturatiemeter door middel van een ‘knijper’ op je vinger. Zo kan de hartslag en het zuurstofgehalte worden gecontroleerd tijdens het onderzoek. Met behulp van een manchet om de bovenarm kan de bloeddruk worden gemeten. Meestal krijg je voor het onderzoek een slaapmiddel en een pijnstillend medicijn toegediend via een infuusnaald, zodat het onderzoek zo comfortabel mogelijk kan verlopen. Vaak moet je tijdens het onderzoek van zijligging naar rugligging draaien. Soms moet de verpleegkundige op je buik duwen om de slang door scherpe bochten te leiden. Om de darmwand beter zichtbaar te maken, wordt via de colonoscoop lucht of tegenwoordig steeds vaker koolzuurgas (CO2) in de darm geblazen, waardoor de darm zich kan ontplooien. Wanneer het begin van de dikke darm bereikt is, kan het laatste stukje van de dunne darm bekeken worden. Afwijkingen worden gefotografeerd of gefilmd.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Na het onderzoek moet je nog ongeveer een uur op de afdeling blijven, zodat alle medicijnen volledig zijn uitgewerkt. Zelf met de auto rijden na het onderzoek is niet toegestaan. Je moet dus een begeleider regelen.

Bekijk hier een filmpje over colonoscopie in het Imeldaziekenhuis

Gastroscopie

Bij dit onderzoek bekijkt de arts met een soortgelijk maar dunner slangetje (0.8 - 1 cm dik) de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm.

Je moet voor aanvang van een gastroscopie 6 uur nuchter zijn. Je mag nog wel wat drinken (alleen heldere vloeistoffen, zoals water en thee) tot maximaal twee uur voor het onderzoek. Tijdens een gastroscopie lig je op je linkerzij, het hoofd iets gebogen. Ook bij dit onderzoek is het mogelijk om een ‘roesje’ te vragen, waarbij je via een infuusnaald een kalmerend medicijn toegediend krijgt. Je keel wordt vooraf verdoofd met een spray. Vervolgens wordt een mondstukje ingebracht tussen de tanden waarop je zachtjes kunt bijten. De arts leidt de gastroscoop tot achter in de keel, waarna je de slang doorslikt.

Tijdens het onderzoek kun je een opgeblazen gevoel in je maagstreek krijgen, omdat er via de gastroscoop lucht in de maag wordt ingebracht. Zo kan de arts de maag goed bekijken. Het onderzoek duurt meestal 5 tot 15 minuten. Na de keelverdoving moet je ongeveer een uur wachten met eten of drinken, vanwege gevaar voor verslikken. Als je een kalmeringsmiddel hebt gekregen, is zelf rijden met de auto verboden. Je moet dus een begeleider hebben.

Een enteroscopie is een kijkonderzoek van de dunne darm, waarbij de arts verder kan kijken dan de twaalfvingerige darm. Om de dunne darm te bekijken zal de arts echter meestal in eerste instantie een radiologisch onderzoek laten uitvoeren, zoals een MRI-scan.

Bekijk hier een filmpje over gastroscopie in het Imeldaziekenhuis

bron: Alles over chronische darmziekten, D'Haens G. en Vermeire S., Lannoo (2017)