Diverse kosten

Tijdens het verblijf in het ziekenhuis kan u om medische en/of comfortredenen gebruik maken van een aantal producten en diensten (bv. telefoon, flessen water, internet …).  Ook de kosten voor het verblijf (bedlinnen, maaltijden…) van een begeleidend persoon die niet als patiënt is opgenomen en die bij jou op de kamer verblijft, zullen als “diverse kosten” aangerekend worden.  Ongeacht het kamertype zijn deze kosten volledig ten jouwe laste.  

Een lijst met de prijzen van deze producten en diensten ligt ter inzage aan de opnamedienst en kan ook hieronder geconsulteerd worden:
Overzicht kosten voor extra diensten en goederen door het ziekenhuis geleverd

Je krijgt hierna enkele voorbeelden van veel gevraagde diensten en producten:

  • kamercomfort: telefoon, ijskast, televisie- en internetaansluiting;
  • eten en drinken: bijkomende maaltijden, tussendoortjes, snacks en dranken;
  • hygiënische producten: basistoiletproducten (zeep, tandpasta, eau de cologne ...) en basistoiletgerief (kam, tandenborstel, scheergerei, papieren zakdoekjes ...);
  • was (persoonlijk wasgoed);
  • begeleider: bezetting van een kamer of bed, maaltijden en dranken;
  • andere diverse goederen en diensten: andere veel gevraagde goederen (papflessen, spenen, borstpomp, krukken, oordopjes, kleine bureaubenodigdheden ...) en veel gevraagde diensten (manicure, pedicure, kapper ...) … 

Geneesmiddelen waarvoor de ziekteverzekering niet tussenkomt, zijn niet in het forfait, verrekend bij de verblijfskosten, opgenomen en moet je volledig zelf betalen. Zij worden apart op de factuur vermeld.

De kosten van sommige implantaten, prothesen, niet-implanteerbare medische hulpmiddelen… moet je ook gedeeltelijk of volledig zelf betalen. De kostprijs ervan is afhankelijk van het type en van het materiaal waaruit zij vervaardigd zijn. Deze materialen en producten worden door de arts voorgeschreven. Je kan bij je behandelend arts terecht voor informatie over de aard en de prijs hiervan.