Het Imeldaziekenhuis opent Rusttuin voor patiënten

17 mei 2019
door Thierry Aerts

Een ziekenhuis is een plaats waar veel emoties samen komen. Vreugde om nieuw leven of herstel, verdriet om verlies of een slechte diagnose. Patiënten, hun familie en bezoekers hebben soms nood aan een plek waar ze even tot rust kunnen komen, los van de drukte en de vele mensen in het ziekenhuis. 

In 2018 nam de hoofdverpleegkundige van de afdeling verlengde zorgen het initiatief deel te nemen aan de "Colour Your Hospital" wedstrijd van de Belfius Foundation met het project Rusttuin. Deze stichting steunt projecten die gericht zijn op het welzijn van de ziekenhuispatiënt. Ziekenhuizen kunnen projecten indienen die het comfort, het welzijn en de levenskwaliteit van de ziekenhuispatiënt verbeteren. Ieder jaar kiest de Belfius Foundation enkele winnaars. Die winnaars worden financieel gesteund in de ontwikkeling van hun project.

Hoofdverpleegkundigen Liesje Van Der Auweraer (dienst oncologie) en Nicole Corluy (verlengde zorgen) brachten hun voorstellen samen en dienden het project “Rusttuin voor palliatieve en andere zorgbehoevende patiënten” in.

"Onze prachtige groene omgeving is een grote meerwaarde van ons ziekenhuis. Vanuit de kamer naar buiten kunnen kijken, met zicht op de bomen, is voor onze patiënten deugddoend. Maar we voelden ook de nood bij ernstig zieke mensen om toch nog even buiten te kunnen, naar een plekje in het groen met de nodige privacy en rust. Het idee van een rusttuin speelde al langer in ons hoofd, maar daarvoor hadden we een budget en groene helpende handen nodig” vertellen Liesje en Nicole.

De jury van Belfius Foundation riep het project “Rusttuin” uit tot één van de winnaars en stelde hiervoor het mooie budget van € 10 000 ter beschikking. Dankzij deze steun kon het Imeldaziekenhuis de Rusttuin inrichten, speciaal voor palliatieve en andere zorgbehoevende patiënten. Het is een plaats van stilte geworden, dicht bij de afdeling, waar je kan genieten van de natuur en onze groene omgeving. 

Teamwork

Dankzij het enthousiasme van een aantal hoofdverpleegkundigen, hun zorgcoördinator, de groendienst en technische dienst van het ziekenhuis werd er een prachtig plan opgemaakt. Maandenlang werd er hard gewerkt en kreeg de Rusttuin stilaan vorm. Vlot bereikbaar en veilig afgesloten met wandelpaden, uitnodigende banken en een prieeltje. De nauwkeurig uitgekozen beplanting zorgt voor een heerlijk groene rustplek waar ook een patiënt te bed toegang toe heeft. Zowel palliatieve als geriatrische patiënten kunnen nu genieten van het buiten-zijn zonder hiervoor een grote afstand te moeten afleggen. Deze plek biedt ook de mogelijkheid om afscheid te nemen van een huisdier.

“Sinds eind vorig jaar lig ik in het ziekenhuis. Mijn kamer ligt vlak naast de plaats waar de rusttuin is gekomen, ik heb de werken dus van dichtbij meegemaakt. Terwijl mijn vrouw enkele mezenbollen ophing in de bomen heb ik alle voorbereidende werken meegemaakt. Iedereen heeft hier hard aan gewerkt. En het resultaat mag er zijn! De Rusttuin is prachtig. Dit had er al veel langer moeten zijn. Zo een gemoedelijke, stille plaats waar je helemaal tot rust kan komen in het zonnetje. Heerlijk toch? Ik zit helaas in een rolstoel maar zowel mijn vrouw als vrijwilligster Nicole vinden het niet erg om met me mee te gaan. Het is ook heel praktisch. De paden zijn breed genoeg, zelfs voor een bed.” zegt Marcel (78 jaar), patiënt van verlengde zorgen.