Week van de Valpreventie - 19 t.e.m. 25 april 2021

19 april 2021
door Kathleen Vermeulen

In de Week van de Valpreventie willen we iedereen waakzaam houden voor de kans op vallen. Deze campagneweek heeft als doel ouderen, hun familie en alle gezondheidszorg- en welzijnswerkers in Vlaanderen te sensibiliseren en te informeren over val- en fractuurpreventie.  De 10de editie van de Week van de Valpreventie, die doorgaat van 19 tot en met 25 april 2021, draagt de slogan ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’. Door veel te bewegen en gezond te eten kunnen we het risico op vallen aanzienlijk verkleinen.

Goed schoeisel is cruciaal.
Wist je dat dragen van onaangepast schoeisel het risico op vallen enorm vergroot? Slecht schoeisel heeft namelijk een negatieve invloed op het evenwicht en verhoogt de kans op uitglijden, struikelen en vallen. Ook op kousen of blote voeten lopen verhoogt het valrisico. Draag dus geen teenslippers maar een stevige schoen die de voet omsluit met een goed sluitingsmechanisme. Anders zal ons rescue-team weer moeten uitrukken. Kijk maar even mee!

Waarom is beweging zo belangrijk bij valpreventie?
Evenwicht, spierkracht en mobiliteit beïnvloeden de posturale controle, die vereist zijn om eenvoudige en complexe bewegingen zoals rechtop staan en stappen uit te voeren. De beste remedie om valpartijen te voorkomen is daarom aan regelmatige lichaamsbeweging te doen! Daarnaast heeft regelmatig bewegen ook nog tal van andere voordelen: versterking van het immuunsysteem, verminderen van stress, behouden of bekomen van een gezond lichaamsgewicht, en een verminderd risico op diabetes, hoge bloeddruk en hartproblemen. We graag enkele oefeningen mee die je al zittend kan doen.

Waarom is voeding belangrijk bij valpreventie?
Gezonde voeding is belangrijk om de spieren en beenderen sterk te houden en zo het valrisico te verkleinen. Eet daarom voldoende voeding die rijk is aan calcium, vitamine D en eiwitten.

Nuttig voedingsmiddelen met vitamine D zoals smeer- en bereidingsvetten, melkproducten, eigeel en vette vis. Zorg hiernaast voor voldoende vitamine D-opname door 15 tot 30 minuten blootstelling van de huid aan zonlicht.

Bronnen van calcium? Eet voldoende melkproducten (zoals melk, yoghurt en lichte room), calciumverrijkte sojaproducten, groenten, granen, noten en peulvruchten. De inname van extra supplementen calcium en vitamine D kan je met jouw huisarts bespreken.

Voorzie ook voldoende eiwitten. Deze zijn immers onmisbaar voor het aanmaken van bloedcellen, enzymen en hormonen, voor het onderhoud en herstel van de lichaamsweefsels en ter ondersteuning van spiertoename door oefeningen. Spreid je eiwitinname over de dag. Eiwitten vind je zowel in dierlijke als plantaardige producten terug. Dierlijke eiwitten vind je in vlees, vis, eieren en melkproducten. Bronnen van plantaardig eiwit zijn graanproducten (brood, rijst, deegwaren,…), peulvruchten, noten en in mindere mate groenten en aardappelen.

Daarnaast bevatten bovenstaande voedingsmiddelen ook veel andere belangrijke mineralen en vitaminen. Zo stelt het Vlaams Instituut Gezond Leven bijvoorbeeld dat vette vis (omega 3-vetzuren) helpt om je beter te beschermen tegen hart- en vaatziektes.

 

Bron: www.valpreventie.be