Onze maagdarmspecialisten zetten extra in op sensibilisering voor darmkankerscreening met reuzegroot opblaasbaar colon.

24 oktober 2022
door Kathleen Vermeulen

Donderdag 20 oktober was het Dag tegen Kanker, een dag waarop alle oncologische patiënten extra in de watten werden gelegd. Dit werd uiteindelijk dé aanleiding voor de maagdarmspecialisten van het Imeldaziekenhuis om extra te focussen op screening bij darmkanker. “Darmkanker is een veelvoorkomende kanker (derde meest voorkomende bij mannen en tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen in België). In 2020 waren 3983 mannen en 3330 vrouwen gediagnosticeerd met darmkanker,” vertelt gastro-enteroloog Saskia Carton van het Imeldaziekenhuis. Om de sensibilisering concreet te maken, konden geïnteresseerden en patiënten langsgaan in de inkomhal van het ziekenhuis om te wandelen door een reusgrote dikke darm en hun vragen persoonlijk te stellen aan de artsen van Imelda. Ook RTV kwam langs en maakte deze interessante reportage.

Tijdens de namiddag werd er om het uur een infosessie gegeven door een arts. Hierin werd besproken waarom screening voor darmkanker zo belangrijk is, welke methodes voor screening er beschikbaar zijn en welke bevolkingsgroepen best screening ondergaan (leeftijd, familiaal voorkomen van darmkanker, onderliggend inflammatoir darmlijden,...). Daarnaast konden de aanwezigen ook zelf een gastro-enteroloog aanspreken en persoonlijk hun vragen stellen. Maar dat was niet alles. Dankzij sponsoring kon het ziekenhuis een reuzegroot opblaasbaar colon in de inkomhal zetten. Zo kon geïnteresseerden effectief door een darm wandelen en de poliepen waarnemen. “Iets wat medisch is en voor leek abstract, zie je nu enorm groot en duidelijk. Het is de moeite.” vertelt bezoeker Xander.

“Het is zo belangrijk om er snel bij te zijn bij darmkanker. Dat maakt dat de overlevingskansen aanzienlijk stijgen,” vertelt dokter Saskia Carton. “De prognose van deze ziekte is beter als het in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt.”

Het bevolkingsonderzoek dat nu reeds loopt is een enorm project dat al heel wat mensen gered heeft. “Dankzij het bevolkingsonderzoek voor darmkanker waren van de 703 tumoren die via deze screening in 2020 werden opgespoord 75% in stadium 0 of 1. Als de ziekte in dit stadium wordt opgespoord en behandeld is er een 5-jaar-overlevingskans van 96%,” verduidelijkt dokter Carton.