Nieuw type behandeling voor de ziekte van Crohn dankzij onderzoek in ons ziekenhuis

30 mei 2022
door Kathleen Vermeulen

Onderzoekers van de IBD-kliniek van het Imeldaziekenhuis namen deel aan een grootschalig internationaal onderzoek naar een nieuwe behandeling voor de ziekte van Crohn. Dankzij dit onderzoek werd duidelijk hoe een nieuw type medicatie een snel, aanhoudend en uitgesproken positief effect heeft bij patiënten met de ziekte van Crohn. Het gerenommeerde medisch tijdschrift The Lancet publiceert deze week twee artikels met de resultaten van het onderzoek.

De ziekte van Crohn is een aandoening van het maag-darmstelsel waar ongeveer 30 000 mensen in België aan lijden. Bij deze ziekte wordt de darm door het eigen immuunsysteem aangevallen. Patiënten ontwikkelen hierdoor klachten als buikpijn, diarree en bloedverlies. Het ontstaat meestal tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar en vraagt een intensieve behandeling op lange termijn.

Internationaal onderzoek

Hoewel er reeds meerdere behandelingsopties (cortisone, immunosuppresiva en biologicals) zijn voor de ziekte van Crohn, reageren veel patiënten niet of onvoldoende op de huidige behandelingen. Daarom is er een blijvende nood aan nieuwe medicatie. In een internationale studie werden de effecten van een nieuwe type medicatie (risankizumab) onderzocht. Deze medicatie blokkeert een centrale ontstekingsstof, die een rol speelt in zowel het ontstaan als het onderhoud van de ontsteking bij van de ziekte van Crohn. Daarnaast heeft het een impact op de doorlaatbaarheid van de darmwand. De IBD-kliniek van ons ziekenhuis was een van de leidende centra in dit onderzoek.

Belangrijke vooruitgang

De introductie van een nieuwe klasse medicatie voor patiënten met inflammatoire darmziekten is altijd een enorme stap vooruit” licht Peter Bossuyt toe. “De resultaten van ons onderzoek toonden aan dat de nieuwe behandeling een snel, aanhoudend en uitgesproken positief effect heeft bij patiënten met de ziekte van Crohn. Het effect was zowel duidelijk bij patiënten met een recente diagnose als bij patiënten met reeds lang bestaande en moeilijk behandelbare ziekte van Crohn.” Daarnaast toonde het onderzoek ook aan dat niet alleen de klachten van de patiënten duidelijk verbeterden, maar dat de darm zich ook snel herstelde na de start van de nieuwe behandeling.

IBD-kliniek Imeldaziekenhuis

De IBD-kliniek van ons ziekenhuis is deel van de dienst maag-en darmziekten en wordt geleid door dr. Peter Bossuyt en dr. Lieven Pouillon.