Laat je vaccineren tegen griep!

10 november 2017
door Andreas De Nutte

Griep treft elke winter 1 op de 10 mensen. Meestal genees je vanzelf, maar bij sommige risicogroepen kan griep ernstige gevolgen hebben. Vergeet daarom niet om je ook dit jaar te laten vaccineren.

Ouderen, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren laten zich zeker het best vaccineren. Jaarlijkse griepvaccinatie biedt de beste kans om zonder griep de winter door te komen. Vanaf oktober is het vaccin al beschikbaar, en voor risicogroepen wordt het voor bijna de helft terugbetaald. Voor mensen in woonzorgcentra, psychiatrische instellingen voor lang verblijf en instellingen voor personen met een beperking is het griepvaccin gratis.

6 maanden bescherming
Vaccinatie is de enige manier om je tegen de griep te beschermen. Als je gevaccineerd bent, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Het griepvaccin bevat stukjes dood virus. Het afweersysteem kan door de vaccinatie antistoffen aanmaken die zich vasthechten aan het virus en het neutraliseren. Op die manier verhoogt je weerstand. 

Een griepvaccinatie beschermt ongeveer zes maanden wanneer je met het virus in contact komt.Als je toch griep krijgt, dan word je minder ziek en is de kans op complicaties zoals longontsteking ook veel kleiner. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte verergert (bijvoorbeeld ontregeling van diabetes).

Veelgestelde vragen
Heb je nog prangende vragen? Zoals waarom, hoe, wanneer vaccineren? Of welke bijwerkingen er kunnen zijn? Kun je nog griep krijgen zelfs na een vaccin? Bekijk dan even deze folder van de Vlaamse Overheid.