Eva Mouton steekt onze fertiliteitskliniek in een nieuw jasje!

22 juni 2022
door Kathleen Vermeulen

Woensdag 22 juni was een heugelijke dag voor onze dienst Fertiliteit. Illustrator en Instagrammer Eva Mouton kwam haar befaamde tekeningen op de kale muren van de afdeling zetten. Iets waar zowel het fertiliteitsteam als patiënten naar uitgekeken hebben.

In 2018 verhuisde de Fertiliteitskliniek van het Imeldaziekenhuis naar een nieuwe locatie. Een locatie die helemaal verbouwd en opgesmukt werd. Het Imeldaziekenhuis beschikt over een erkend Zorgprogramma A Reproductieve Geneeskunde. Dit betekent dat je in het ziekenhuis terecht kan voor hormonale stimulatie van de eisprong, heelkundige behandelingen, inseminatie van zaadcellen of een behandeling via in-vitro fertilisatietechnieken (IVF en ICSI). Bij deze laatste behandeling gebeurt de eicelaspiratie en de spermaverwerking in het Imeldaziekenhuis;  de in-vitro fertilisatie, de embryotransfer en het invriezen van embryo’s wordt gedaan in het Leuvens Universitair Fertiliteitscentrum (Zorgprogramma B).

We kregen regelmatig van patiënten te horen dat onze afdeling er erg medisch uitziet. Bepaalde ruimtes kunnen we helaas niet gezellig aankleden. We zijn dan ook met heel delicate materie bezig. Eicellen zijn zeer fragiel en gevoelig voor toxische stoffen,” vertelt IVF-vroedvrouw Veerle Le Compte.

Daarom zochten ze in de Fertiliteitskliniek in Bonheiden naar een aangenaam en ‘proper’ alternatief. En zo kwamen ze bij Eva Mouton uit, een Gentse freelance illustrator, bekend bij het grote publiek door haar getekende column ‘Eva’s gedacht’ in De Standaard.  

 “Eén van onze IVF-vroedvrouwen sprak me erover aan en ik was meteen verkocht. We maakten meteen een voorstel voor onze directie. Onze muren zijn inderdaad heel kaal en vaak geeft dat een kille sfeer. Terwijl wij in het Imeldaziekenhuis net een warme en hartelijke sfeer willen uitdragen,” aldus dokter Sofie Pelckmans, gynaecoloog en fertiliteitsarts.

Ik was altijd al fan van het werk van Eva Mouton. Ik volg haar ook op Instagram en zie vaak de muurtekeningen die ze op verschillende plaatsen maakt. En zo borrelde ook het idee op in ons ziekenhuis,” zegt Veerle Le Compte. Eva Mouton maakt muurschilderingen en –tekeningen met zwarte of witte stiften, verder niets.“Op voorhand mochten we onze ideeën doorgeven aan haar. We hebben een ontwerp gekregen met uitleg van Eva erbij. Dit tekent ze dan rechtstreeks op onze muur. Maar het eindresultaat kregen we pas te zien als het effectief op de muur stond. Toch wel even spannend!” vertelt IVF-vroedvrouw Veerle.

“Ik heb getekend wat ik zelf fijn zou vinden om naar te kijken als ik in de wachtzaal zit van de fertiliteitsafdeling. Ik heb gekozen voor hoopvolle tekeningen die wat moed geven in een soms slopend proces. Een huiselijke setting waarin een baby’tje welkom is en wordt verwacht. Een beeld om bij weg te dromen, maar je ook geborgen in te voelen. Ik heb er een paar typische symbolen in gestopt: bloemetjes en bijtjes, de ooievaar, het klavertje vier, de regenboog. En ook de sterrenkindjes heb ik een plaatsje gegeven op het rek,” legt Eva Mouton zelf uit.

“Het einderesultaat is prachtig! Het is nog mooier dan we ooit hadden durven dromen,” besluit IVF-vroedvrouw Veerle.