Een dagje extra verwennerij op Dag tegen Kanker!

21 oktober 2021
door Kathleen Vermeulen

Voor de muzikale noot op het dagziekenhuis zorgden Geert en Hilde. Vijf jaar geleden op Dag tegen kanker begon patiënte Hilde spontaan mee te zingen toen Geert piano speelde. Het begin van een unieke muzikale vriendschap, vandaag speelden ze hun samen ingeoefende playlist. Dit jaar zorgden vier creatieve Imeldacollega’s voor een leuke extra: venstertekeningen op de kamers van onze patiënten. En onze diëtisten hadden heel wat lekkers voorzien: deze morgen waren ze al vroeg op de been om voor onze patiënten op de afdeling oncologie een lekker ontbijt klaar te maken. Daarna werden alle oncologische patiënten verwend met hartige en zoete hapjes. Onze diëtisten konden rekenen op twee extra collega’s: Noor en Mathisa, twee enthousiaste studenten die in kader van @YOUCA een dag in ons ziekenhuis kwamen helpen.

“Vandaag, op de Dag tegen Kanker, kwam ik voor het YOUCA schoolproject als vrijwilliger helpen in het Imeldaziekenhuis. Ik deed mee een ronde met diëtisten Nele & Cedric op de afdeling waar mensen met kanker verblijven. Eerst brachten we ontbijt rond. Bij dit ontbijt kregen de mensen een uitgebreide keuze. Daarna brachten we aangepaste hapjes rond. Hierbij konden ze kiezen uit  3 hartige & 3 zoete hapjes. Ik ben blij dat ik hier een handje mocht toesteken op deze interessante dag. Het is een mooi initiatief van het ziekenhuis, je ziet elke patiënt op zijn manier genieten van deze dag.” Mathisa

"Tijdens de YOUCA-dag kan je als leerling een dag in een organisatie gaan werken.  Het verdiende geld wordt vervolgens aan een goed doel geschonken. Ik koos als organisatie voor het Imeldaziekenhuis en ik vond het heel tof om te doen! Ik had vooraf niet echt een idee wat ik kon verwachten, maar heb er uiteindelijk wel van genoten.
Er waren hapjes voorbereid door de diëtisten en medewerkers van de keuken. Wij gingen deze, samen met de diëtisten, ter gelegenheid van de Dag tegen Kanker, uitdelen bij de patiënten.
De hapjes zagen er super lekker uit en de patiënten waren duidelijk heel blij om eens extra verwend te worden. Daardoor vond ik het heel leuk om een dag mee te kunnen draaien in een ziekenhuis."
Noor



We geven graag de receptjes van de hapjes mee:

Quinoa met zalm, scampi, broccoli, champignons en kurkuma 
                                                                                                         
Ingrediënten voor 4 personen:
160g rode quinoa (rauw)    
2 eetlepels olijfolie
3 tenen knoflook
2 sjalotten, in dunne plakjes gesneden
3 moten zalm (+-500g)
8 scampi (+- 100g)
2 theelepels kerriepoeder
Zwarte peper uit de molen
1 theelepel gemalen kurkuma
100g broccoli   (fijn gesneden)   
100g wortelen  (fijn gesneden)                                                                                               
200g mengeling champignons

Bereidingswijze:
Was de quinoa altijd eerst grondig in een vergiet voor gebruik.
Kook de quinoa volgens het advies op de verpakking.(10-15min)
Verhit de olie in een grote pan. Bak knoflook en sjalotjes 2 tot 3 min op matig vuur. Maak de scampi’s schoon en breek de zalm in stukjes. Voeg vervolgens de zalm en scampi’s toe aan de grote pan. Bak deze gaar. Doe alle andere ingrediënten erbij en meng alles goed. Laat dit alles ongeveer 20 min op een laag vuur pruttelen. Meng de quinoa hieronder en serveer.
Aardappelsalade met kip en ei

Ingrediënten voor 6 personen:
1 (gerookte) kipfilet in kleine blokjes gesneden (of geplukte kip)
2 middelgrote kruimige aardappels
4 eieren
3 el mayonaise
15 gr bieslook fijn gesneden
1/2 kippenbouillonblokje
peper naar smaak
snufje paprikapoeder


Bereidingswijze:
Breng water met 1/2 bouillonblokje aan de kook. Kook hierin de aardappels gaar.
Kook ook de 4 eieren in 8-10 minuten hard. Laat ze schrikken in koud water en pel ze. Snij ze in kleine stukjes.
Prak de aardappelen met een beetje melk tot een puree met grove stukken.
Meng de puree met ei en de kipblokjes . Voeg er 3 eetlepels mayonaise aan toe en meng goed door. 
Meng er de fijn gesneden bieslook door heen, kruid af met wat peper. Werk de salade af met paprikapoeder.

Tip: Lekker op een broodje bij de lunch of op een toastje als hapje. Kan ook als bijgerecht geserveerd worden.


Vegetarische pasta met mozzarella, pesto en tomaatjes

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten: voor 2-3 personen
200g pasta (penne, spirelli, farfalle..)
200g mini buffelmozzarella balletjes
300g cherry tomaten

Voor pesto:
 15g verse basilicum
 30g pijnboompitten
 1 teentje knoflook
 20g parmezaanse kaas
 2 à 3 eetlepels olijfolie

Naar eigen smaak:
Sjalot, kerriepoeder, pijnboompitten, basilicum , rucola, peper. 

Bereidingswijze:
Kook de pasta beetgaar in water. Giet af en laat op kamertemperatuur komen. Spoel na met koud water.
Zet een pan op een middelhoog vuur. Rooster in deze droge hete pan de pijnboompitten kort. Draai het vuur uit als ze net beginnen te bruinen en blijf ze bewegen in de pan. Je kan een deel van de pijnboompitten bewaren om toe te voegen aan de pasta en een deel voor de pesto gebruiken.
Maal de basilicum, pijnboompitten, knoflook, olijfolie en kaas tot een pesto met een staafmixer
Halveer de tomaten.
Meng de pasta met de mozzarella balletjes , pesto, tomaten en eventueel pijnboompitten.

Hapje tonijn met cottage cheese

Ingrediënten voor 4 personen:
60g cottage cheese
50g tonijn natuur uit blik
1 koffielepel olijfolie
1 koffielepel gesnipperde verse bieslook
2 kerstomaatjes
Peper en zout

Bereidingswijze:
Laat de tonijn uitlekken
Meng de cottage cheese met de olijfolie, de gesnipperde bieslook en de uitgelekte tonijn
Breng op smaak met peper en zout
Leg er een half kerstomaatje op als garnituur

Tip: Cottage cheese, ook huttenkaas genoemd, is een frisse kwarkachtige kaassoort met een korrelige structuur. De kaas wordt gemaakt van wrongel die men wel laat uitlekken, maar niet perst, zodat nog wat melkwei in de kaas achterblijft. Hij wordt niet gerijpt of gekleurd. De kaas is arm aan vetten en koolhydraten en rijk aan proteïnen (eiwitten).
Het kan besmeerd worden op de boterham, beschuit of cracker met tomaat en komkommer.


Flapjacks met glazuur
Bereidingstijd: 30-35 minuten
 
Ingrediënten voor 10 stuks:     
100g roomboter
100g rozijnen
100g havermout
100g zelfrijzende bakmeel
100g honing

Ingrediënten en bereiding van glazuur: 
300g poedersuiker , 6 eetlepels water of melk.
Doe de poedersuiker in een kom. Zorg ervoor dat er geen klonters in de kom zitten.
Voeg de melk of het water toe aan de poedersuiker en meng de ingrediënten met een lepel of een garde.
Doe het glazuur op je koud gebak met een lepel, strijk het glazuur plat met een lepel of een mes en laat opstijven in de koelkast.

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bekleed de bakvorm met bakpapier.
Smelt de boter op een laag vuur. 
Doe de havermout, zelfrijzend bakmeel en rozijnen in een beslagkom. 
Giet hier de boter bij en roer totdat alles goed gemengd is en loskomt van de zijkanten van je kom. 
Voeg vervolgens de honing toe en meng het geheel tot een mooi mengsel.
Verdeel het mengsel over de bakvorm (20x20). Druk het goed aan met een spatel.
Zet de vorm in de oven en bak de koek in 15 à 20 minuten tot het gaar en goudbruin van kleur is.
Haal het uit de oven en snijd de koek dadelijk voor in 10 stukken. 
Neem dan de zijkanten van het bakpapier vast en til hiermee de flapjacks uit de vorm.
Laat ze 10min. verder afkoelen op een rekje. Versier ze vervolgens met glazuur en laat deze verder opstijven in de koelkast.


Trio van Mascarpone, rode vruchten en volkoren crumble

Bereidingstijd: 25 minuten
Ingrediënten voor 4 persoon: 
300g gemengd rood fruit (diepgevroren)
250g mascarpone
250g platte kaas
2 eetlepels bloemsuiker
1 limoen of citroen (bio)

Ingrediënten zelfbereide volkoren crumble:
50g havermout
3 a 4 theelepel gebroken lijnzaad (15-20g)
50g verkruimelde krokante volkorenkoek (vb: multigranenkoek ®Petit Dejeuner Belvita)
-> meng alles door elkaar

Bereidingswijze:
Doe het diepgevroren rood fruit in een kookpot op een zacht vuur. Roer af en toe tot ongeveer 15 minuten zodat je een pruttelende compote krijgt. Proef van de compote en bepaal of je er een beetje bloemsuiker aan toe wil voegen.
Schep de  mascarpone en de platte kaas in een kom en meng beide. De mascarpone zorgt voor de stevigheid.
Roer er de bloemsuiker doorheen en rasp er de zeste van een limoen of citroen bij. Daarom is het belangrijk dat je een bio limoen of citroen gebruikt. Rasp nooit tot op de witte pel van de vrucht (dit smaakt bitter).
Voor de bereiding van de volkoren crumble doe je de volkorenkoek in een kom en vermaal/stamp je deze tot kleine stukjes. Voeg er de havermout en gebroken lijnzaad aan toe en meng alles goed door elkaar.
Zet de glazen klaar om te serveren. Lepel het mengsel van mascarpone in een spuitzak en knip de top eraf. Lepel voorzichtig porties warm rood fruit in de glazen. Spuit hier een toef mascarponemengsel bovenop en werk het dessert af met een laag volkoren crumble.

Chocomousse (zonder rauw ei)

Ingrediënten voor 4 personen
200g fondant chocolade (min 70% cacao)
100g vitelma (boter)
0,5l volle, ijskoude room 
50 gram bloemsuiker
4 gram gelatineblaadjes
Klein rood fruit en muntblaadjes naar keuze    

Bereidingswijze:    
Snijd de fondant chocolade in fijne stukjes. Doe deze samen met de boter in een kookpot en laat het geheel al roerend smelten op een zacht vuur. Giet vervolgens 100ml room bij de gesmolten chocolade en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop 400ml room op met een mixer en voeg er geleidelijk bloemsuiker aan toe.
Week de gelatineblaadjes in een kleine hoeveelheid koud water, kneed ze uit zodat er nog zo weinig mogelijk water aanwezig is en roer ze onder de chocolade.
Giet de afgekoelde chocolade bij de slagroom en spatel het voorzichtig door elkaar. Verdeel het mengsel over kleine dessertpotjes en zet deze minimum één uur in de koelkast om op te stijven. Versier ze nog met klein rood fruit zoals aardbei, blauwe bes of framboos en werk af met een muntblaadje alvorens je de chocomousse serveert.