Dialysecentrum Mechelen viert 25 jaar dialyse van patiënte

11 september 2017
door Andreas De Nutte

Vandaag vierde de 76-jarige Simonne Verellen haar 25e dialysejaar. De medewerkers van het dialysecentrum van Imelda in Mechelen zetten haar eens goed in de bloemetjes.

Op 9 september 1992 ging Simonne Verellen voor het eerst aan de dialyse in Bonheiden. De 76-jarige dame ondergaat ondertussen al 23 jaar lang hemodialyse in het centrum in Mechelen. En dat maar liefst drie keer per week, vier uur lang.

Hemodialyse
Hemodialyse is een nierfunctievervangende therapie waarbij een overmaat aan afvalstoffen en vocht uit de patiënt wordt verwijderd. Het basisidee omvat de uitwisseling van vocht, zouten, zuren en afvalstoffen tussen bloed en spoelvloeistof (het dialysaat of 'badwater') langs een semipermeabel membraan.

25 jaar
Simonne zit in het totaal niet minder dan 25 jaar aan dialyse met een kunstnier. Om medische redenen komt ze niet in aanmerking voor een nieuwe nier, dus voor haar is het een permanente situatie. De Duffelse dame volgt een streng dieet en is soms vermoeid na de dialyse. Maar de vooruitgang binnen dit veld de laatste jaren maakt het leven op deze manier alvast draaglijker. Met haar uitzonderlijke 25 jaar loopt Simonne met voorsprong op kop, de eerstvolgende patiënt zit aan 14 jaar.

'Zonder hen was het nooit gelukt'
Het dialysecentrum in Mechelen is onderdeel van het Imeldaziekenhuis, maar heeft zeker geen ziekenhuisgevoel. Een gezellige ruimte waar iedereen elkaar kent: zowel patiënten als verpleging. Ze zien elkaar dan ook ettelijke uren per week en hebben een nauwe band. “Zonder hen was het nooit gelukt”, vertelt Simonne.