De dienst vaatheelkunde van ons ziekenhuis neemt hoogtechnologische hybride operatiezaal in gebruik.

04 september 2020
door Kathleen Vermeulen

De nieuwe zaal is momenteel de grootste in haar soort binnen de Benelux en werd volledig afgestemd op de huidige behoeften inzake ruimte en gebruikscomfort. De operatiezaal combineert uiterst nauwkeurige beeldvorming met de meest steriele omgeving. “In de zaal werd het laatste nieuwe angiografietoestel van Philips met de innovatieve Azurion Flexarm geïnstalleerd. Een angiografietoestel maakt de bloedvaten met grote precisie zichtbaar via een röntgentoestel dat op de Flexarm gemonteerd staat. Dit  toestel is in staat om, gebruikmakend van aanzienlijk lagere stralingsdosissen, toch een ongeëvenaarde beeldkwaliteit te bekomen. Niet alleen een goede zaak voor de patiënt, maar ook voor al onze medewerkers en artsen die dagelijks in de onmiddellijke nabijheid van de straling moeten werken.” licht Stefaan Claeys, facilitair directeur, toe.

De aan het plafond opgehangen C-boog (Flexarm) kan niet enkel in de lengte maar ook een stuk in de breedte van de zaal verschuiven. Deze extra bewegingsvrijheid betekent een grote meerwaarde voor onder meer procedures waarbij in of via de arm wordt gewerkt. Het kloppend hart van de installatie is de bedieningsruimte waar een aantal nieuwe softwaretoepassingen voor vele nieuwe mogelijkheden zorgt. Zo kan vooraf gemaakt medisch beeldmateriaal voor de ingreep in 3D geanalyseerd en samengevoegd worden met de beelden die het systeem tijdens de operatie zelf maakt (fusion imaging). “Dit betekent dat we met veel minder straling toch preciezer kunnen bepalen waar we in het lichaam moeten zijn.” licht dr. Jürgen Verbist, vaatchirurg, toe. “Met behulp van deze state-of-the-art infrastructuur zijn wij in staat zijn om patiënten nog beter, ergonomischer én veiliger te behandelen. Bovendien zet deze operatie-omgeving de deur open naar het verkennen van nieuwe domeinen in de vaatheelkunde.”

Bij de opbouw van deze zaal werd rekening gehouden met de noden aangebracht door artsen en verpleegkundigen van het team vaatchirurgie. De zaal werd zo gebouwd dat maximale veiligheid én gebruiksgemak gegarandeerd zijn. “Tijdens de ingrepen waarbij ik de voorbije dagen in deze nieuwe zaal heb geassisteerd, werd me al snel duidelijk hoe aangenaam het is om hierin te werken. Alles wat we nodig hebben bevindt zich nu in één zaal. Dit maakt dat we alles direct bij de hand hebben en ons niet meer moeten verplaatsen om materiaal te verzamelen. Naast een ergonomische opbouw van de zaal, is de veiligheid voor ons en onze patiënten nog groter. De installatie werkt met ‘realtime dosimetrie’: dit betekent dat ze continu opvolgt aan hoeveel straling iedere persoon in de zaal wordt blootgesteld. Indien deze bij iemand te hoog blijkt te zijn, passen we de opstelling onmiddellijk aan. Ook de omvang van de zaal zorgt voor extra comfort: er is voldoende ruimte tussen de steriele tafels zodat we wij ons daartussen gemakkelijk kunnen verplaatsen.” licht Sarah Janssens, hoofdverpleegkundige OK, toe.

Met de ingebruikname van deze nieuwe hybride operatiezaal investeert ons ziekenhuis in de uitbouw van een hoogtechnologische en veilige operatie-infrastructuur. Deze investering beantwoordt aan een steeds groter wordende uitdaging: steeds complexere vaatingrepen op een steeds minder invasieve wijze uitvoeren.

We nemen jullie met deze video graag mee voor een bezoek aan onze hybride operatiezaal.
Dokter Jürgen Verbist, verpleegkundige Charissa Lemmens en facilitair directeur Stefaan Claeys geven een woordje toelichting.