Artificiële intelligentie helpt bij prognose coronapatiënten

10 november 2020
door Kathleen Vermeulen


Onze artsen voeren onderzoek uit naar hoe artificiële intelligentie (AI) kan helpen bij het bepalen van de prognose van patiënten met COVID-19. Onze dienst medische beeldvorming werkt hiervoor samen met het Duitse bedrijf Siemens Healthineers dat AI software ontwikkelde die toelaat om de longaantasting nauwkeuriger in beeld te brengen.

Bij patiënten met mogelijke COVID-19 besmetting wordt vaak een CT scan van de longen uitgevoerd. Deze scan laat niet alleen toe om snel de diagnose te stellen, maar kan ook gebruikt worden om de door het virus aangebrachte longaantasting nauwkeuriger in kaart te brengen.

Dokter Rolf Symons, radioloog, bracht deze techniek naar het ziekenhuis:

Nu onze ziekenhuizen geconfronteerd worden met een nieuwe golf aan coronapatiënten, is een accurate diagnose en snelle inschatting van de ernst van de aandoening essentieel.”

De longen vormen een anatomisch complex orgaan en de AI software laat toe om accurater de graad van longaantasting te bepalen: hoe meer longaantasting, hoe slechter de prognose.

Hoe beter we kunnen voorspellen welke zorg een patiënt zal nodig hebben, hoe efficiënter we gebruik kunnen maken van de beperkt beschikbare bedden op intensieve zorgen.” Klinkt het.

De studieresultaten werden gepubliceerd in het Amerikaans tijdschrift Radiology: Cardiothoracic Imaging. Het Imeldaziekenhuis hoopt met deze gegevens de zorg en prognose van coronapatiënten te verbeteren.

A: CT scan van de longen. De AI software duidt de aangetaste longsegmenten aan (pijlen).
B: 3D reconstructie van de longen toont visueel de aangetaste longsegmenten.